În ultimele zile reprezentanți ai asociației noastre au avut întâlniri atât cu Poliția Buftea cât și cu conducerea STB. Subiectele au vizat siguranța locuitorilor, respectiv extinderea/completarea serviciilor de transport public în comună.
Asociaţia Activ Corbeanca propune la nivelul comunităţii şi al Primăriei Corbeanca următoarele măsuri şi soluţii posibile pentru a fi discutate, iar în final prioritizate şi asumate ca atare de către Primăria Corbeanca:
- Înaintarea unei solicitări din partea CL către autoritățile competente (Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară – Transport STB) în vederea extinderii traseului liniei 441 pentru ca și satul Tamași să fie acoperit de serviciile STB.
- În cazul în care, din motive ce țin de organizarea STB, nu este posibilă extinderea liniei 441, să fie solicitată înființarea unei noi linii şi pentru satul Tamași.
- Discutarea în Consiliul Local Corbeanca a unui proiect de înființarea unui serviciu dedicat sau stabilirea în sarcina primăriei a unor atribuții de control pe raza comunei, privind achitarea costului călătoriilor (există exemplul Comunei 1 Decembrie, despre care conducerea STB ne-a confirmat că a fost un real succes). La nivelul STB și al UAT Corbeanca se poate conveni asupra unui mod practic și legal de implicare a reprezentanților autorităților locale în acest proces de prevenție. Responsabili ai STB vor asigura instructajul oamenilor Primăriei, care vor colabora cu cei ai STB pe partea de control (doar ultimii fiind în măsură să aplice și amenzi).
- Colaborarea locală privind descurajarea celor care încearcă să călătorească fără achitarea costului va implica si Poliția Corbeanca, pentru a interveni rapid, în funcție de caz.
- Crearea condițiilor și a corelărilor necesare între transportul public prin STB și cel prin CFR, pentru locuitorii din Corbeanca. Cu unele amenajări necesare, stația CFR din Buftea poate deveni o alternativă atractivă, civilizată și rapidă de transport pentru mulți dintre locuitori. O discuție între Primăria Buftea și Primăria Corbeanca ar fi mai mult decât necesară.
- Evaluarea implicațiilor și cerințelor pentru ca reintroducerea STB și în satul Tamași să poată avea ca ultimă stație, Gara Buftea (cu posibilitatea amenajării unui loc de întoarcere în proximitatea pasajului de cale ferată sau, după caz, în zona liceului din apropiere).
În varianta în care se găsesc soluții pentru propunerile 1 şi 6, practic toate satele comunei vor fi conectate direct prin mașini ale STB, atât cu Municipiul București cât și cu gara Buftea. O astfel de soluție ar face inutil costul Primăriei pentru menținerea serviciului local de transport în cadrul UAT Corbeanca, inclusiv a microbuzelor. Vor mai face sens doar măsurile și organizarea locală, necesare creșterii încasărilor STB și implicit a scăderii cheltuielilor Primăriei. - Asigurarea unor puncte de vânzare a legitimațiilor de călătorie, prin colaborare cu comercianți locali sau direct de către primărie (STB poate pune la dispoziția Primăriei Corbeanca atât abonamente preplătite pentru a fi cumpărate de locuitorii interesați, cât și abonamente nominale, dacă vor primi o listă cu numele persoanelor. Decontarea se va face pe măsura vânzării acestor abonamente.).
- Evaluarea implicațiilor pentru ca elevii din comună să beneficieze de gratuitate pe serviciile de transport public. Dacă nu sunt costuri mari, măsura ar fi binevenită inclusiv pentru a încuraja procesul de declarare a domiciliului în comuna Corbeanca de către tot mai mulți locuitori.
- Accesarea fondurilor pentru introducerea de acces Internet gratuit în comunitate (în sediul Primăriei, al Poliției, la Policlinica CardioRec, în zona viitorului parc central, în stațiile de transport în comun etc). În cadrul discuțiilor din data de 16.01.2019, am solicitat STB o monitorizare GPS a mașinilor de pe traseu și posibilitatea verificării online a locului unde se afla 441 pe traseu, pentru ca locuitorii să fie bine informați. Ni s-a răspuns că o astfel de aplicație este în teste și ar urma să devină funcțională în timp util. Dacă și în comuna Corbeanca vom avea acces la Internet WIFI, ar fi bine pentru toată lumea, investiția necesară unui astfel de proiect ar avea finanțare asigurată.
În urma discuției de la Poliția Buftea, la care am fost prezenți în data de 14.01.2019, am făcut și noi câteva propuneri care, din punctul de vedere al dumnealor sunt mai mult decât necesare și binevenite, respectiv:
- Realizarea unor sensuri giratorii în intersecțiile principale din comună. Mega Image 2 este un punct critic, dar nu singurul (din Tamași se circula cu mare viteza, din Ostratu există un volum mare de trafic iar de accidente este destul de mare, cel mai recent fiind în data de 17.01.2019). Din experiența Poliției Buftea, simpla amplasare de sensuri giratorii a redus major numărul de accidente în Ilfov (inclusiv mortale).
- Insistarea ca cele 2 rute alternative de ieșire în DN 1 pentru mașinile personale, să devină funcționale cât mai rapid (prin str. Cantonului în Otopeni și din satul Ostratu prin Balotești), coroborat cu amplasarea pe DJ dar si pe aceste drumuri comunale de rampe betonate înălțate care să forțeze reducerea vitezei în dreptul trecerilor de pietoni la maxim 30-40 de km/ora (limitatoarele tip bumper nu au eficiență și se deteriorează prea ușor).
- Marcarea trecerilor de pietoni și iluminarea suplimentară (eventual prin suplimentarea lămpilor de pe stâlpii de iluminat public din proximitate), dar și revizuirea marcajelor făcute in primăvara pe carosabilul DJ din comună de către CJ Ilfov (deja în unele locuri vopseaua este ștearsă).
(sursa imagine)