CUM SE FACE BUGETUL LOCAL?

Acest ghid își propune să prezinte un model de structurare a unei analize bugetare asupra unui buget public din România și să stabilească demersul pentru analiza și monitorizarea obiectivă și cât mai exhaustivă a folosirii fondurilor publice.

Scopul principal al ghidului este analiza unui buget local, însă ea poate adaptată și pentru analiza bugetelor administrației centrale deoarece ele urmează același format. Acest model nu este rigid și poate fi schimbat, personalizat sau îmbunătățit după cum nevoile de analiză ale fiecărui caz în parte și, după cum vom vedea in ghidul atasat, disponibilitatea informațiilor.

Îndemnul nostru este să nu vă lăsați intimidați de structura stufoasă a informațiilor publice. Nu avem nevoie de o facultate de finanțe publice pentru a înțelege și a putea analiza cheltuirea fondurilor publice. Avem, însă, nevoie de puțin timp și efort. Aici fiindu-ne folositor acest model, care are ca scop să ne ghideze în analiză pentru ca acel efort să fie concentrat în zona în care este cel mai util și să prevină greșeli uzuale pierzătoare de timp și efort.

 

Ghid-de-monitorizare-a-bugetelor-CRJ-2016

(Sursa http://www.banipublici.ro/)

cum se construieste bugetul

cum-se-face-bugetul-de-statcum-se-aproba-un-buget-local